DC33L  
最近大叔迷上了 Fundamental Luxury Agreement這個品牌的牛仔褲。雖然只是創立短短幾年時間,但是洗水和人手製造頹廢破爛 vintage效果十分出色。首兩張有模特兒的圖片來自官網,大叔著起......都係差唔多效果!唔好咁好奇啦!

後兩張圖片攝於香港代理的辦公室,是2013 A/W的款式,暫未發售。

 
 
DR41L  
工場在岡山縣,牛仔布不算重磅,因此能夠做出比其他品牌日牛較貼身和窄腳的剪裁,嚴格來說潮流味比較重而不算復刻牛,不過應該有的細節如布邊、red line等還是齊全。他們也有出正常簇新的牛仔褲,不過這些破爛款式洗水、破損和補釘都是全人手精製,別具個性。
 
此前這個品牌香港無代理,只有個別水貨商人平衡進口,簡單點講就是日元定價的13算,而且日元兌換率下跌仍一直不減,迫於無奈(!?)唯有乘著去京都期間購買。同時銷售點極之有限,東京的在中目黑,關西則只在姬路,唯有預先試好想買的大小再經樂天網購送到酒店,中間雖然有點阻滯,幸好都能順利收到。由於每款每大小產量有限,不少都瞬即買完,因此能否買到還真要講點運氣,不過現時已經有三條,暫時應該不會再入手了。
 
P1030397  
 
近來我們去台灣和日本都喜歡這樣預先網購東西,寄送到酒店或者附近的便利店取貨,節省時間和腳骨力,雖然有時到實體店遇上大減價會比較便宜,不過我寧願保險點好過盲摸摸去碰運氣了。近日和新任香港代理的公司聯繫上,以後訂購比較方便了,價格也比水貨商為低(估計係掛)。
 
P1030411  
文章標籤
創作者介紹

港燦Pigsfarm生活點滴

pigsfarm 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(2) 人氣()


留言列表 (2)

發表留言
  • wordy
  • 官網果兩條都幾好睇,咁啱有件恤衫同第二張相個 model 果件九成似,證明襯得到,不過係日本買改褲有 d 麻煩
  • Hi Wordy,
    買啦!買啦!:-> 唔使改,摺一摺就得,而家有香港代理,喺某X-Mop(或者 D-Xop)好似有 counter。
    大叔

    pigsfarm 於 2013/06/18 09:06 回覆

  • 郁記
  • 哇~大叔好潮 ;)

    p.s. 今日整理久已塵封嘅 bookmark 先發現 pigfarm 重開 :)
  • hi郁記,
    係呀!重新啟動,謝謝!得閒嚟坐。
    大叔唔係潮,係潮童 :->,買晒啲嘢躂晒上身扮細懶 in,又唔知自己幾廿歲幾百磅......sigh!
    大叔

    pigsfarm 於 2013/06/20 12:20 回覆

找更多相關文章與討論